Üdvözöljük a femtoszkópiai kutatócsoport honlapján!

Hírek, aktualitások

Interjú az Odderon felfedezőivel

2022. február 14.

odderon_discovery_hungarian_group

Zsóri Georgina Anna egy angol nyelvű interjú keretein belül kérdezte kutatócsoportunk tagjait az Odderon felfedezéséről.

Kutatócsoportunk vezetőjével, Csörgő Tamással készült interjú: itt
Az Odderon felfedezésében résztvevő kutatóinkkal készült interjú: itt

Megyei Prima Díjas Dr. Novák Tamás

2021. december 3.

Forrás: MATE

Heves Megyei Prima Díjat vehetett át Magyar Tudomány kategóriában Dr. Novák Tamás, a kutatócsoportunk tagja, a MATE Károly Róbert Campusának oktatója. A gálaműsoron 9 jelölt közül választották ki azt a hármat, akik végül ebben a rangos elismerésben részesültek. A gyöngyösi campus egyetemi docense mellett idén Gledura Benjamin sakknagymester és Batári Antal irodalomoktató munkásságát ismerték el ilyen módon.

A teljes cikk itt olvasható: MATE

Szanyi István újabb díjat nyert

2021. november 16.

szanyi_oklevel_1   szanyi_oklevel_2

18. alkalommal került megrendezésre a Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája, ahol Szanyi István előadását különdíjban részesítette a Kárpátajai Magyar Akadémiai Tanács. Gratulálunk!

A teljes cikk itt olvasható: KFM

A Femtoszkópia Napja, kitüntetések az Odderon felfedezéséért

2021. november 3.

Forrás: MATE

7th_DoF   pasechnik_odderon_award   csorgo_odderon_award   novak_odderon_award

Immár 7. alkalommal szervezte meg a Femtoszkópia Napja tudományos konferenciát a MATE Károly Róbert Campusa a Wigner Fizikai Kutatóközponttal és az ELTE-vel közösen. A nemzetközi rendezvényen kitüntették az Odderont felfedező magyar-svéd kutatócsoport tagjait. Gratulálunk!

A teljes cikk itt olvasható: MATE, KRC

Szanyi István elnyerte a Márton Áron Emlékérmet

2021. szeptember 22.

szanyi_ma_emlekerem

A Márton Áron Szakkollégium többek közt csoportunk egy tagját, Szanyi Istvánt díjazta kiemelkedő tanulmányi eredményéért és jelentős közösségi munkájáért. Gratulálunk!

A teljes cikk itt olvasható: ELTE

Nemes Frigyes teljesítményét díjazta a CMS kollaboráció

2020. május 5.


Nemes Frigyes János PhD, a Wigner tudományos segédmunkatársa elnyerte a CERN LHC gyorsító CMS kísérletének kiemelt elismerését. Ezt az éves díjat a CMS kísérlet 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerése céljából. A kísérlet azon tagjai nyerhetik el, akik jelentős és tartós egyéni eredménnyel járultak hozzá a CMS kísérlet sikeréhez. Az indokás szerint Nemes Frigyes János a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHC optika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt, innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, mely minden PPS adatokon végzett CMS kísérleti analízis alapjává vált.

Nemes Frigyes János a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, PhD-jét az ELTE-n szerezte 2015-ben Csörgő Tamás témavezetésével, magyar tagja a CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek.

Források: Összeállította: Csörgő Tamás, a Femtoszkópiai Kutatócsoport vezetője

Femtoszkópia Majális

2019. május 5.

majalis_2018   majalis_2019

2018 után 2019-ben is megtartottuk a Femtoszkópia Majálist, ahol kötetlen formában megbeszéltük az elmúlt akadémiai év tapasztalatait, illetve a jövőre vonatkozó terveket.

Sikerek az OTDK-n

2019. május 5.

OTDK2019
Csoportunk diákjai igen sikeresen szerepeltek az idei egyetemi és országos TDK versenyeken. Gratulálunk nekik, és alább felsoroljuk eredményeiket:
Az OTDK eredmények a FiFöMa szekció oldalán is megtalálhatóak.

Elhunyt Roy Jay Glauber Nobel-díjas fizikus, az MTA tiszteleti tagja

2019. február 7.

Szomorúan tudósítunk róla, hogy 2018. december 26-án, 93 éves korában elhunyt Roy Jay Glauber. Az 1925. szeptember 1-jén született tudós 2005-ben megosztva fizikai Nobel-díjat kapott, és rengeteg szállal kötődött a magyar kutató közösséghez. Ezért az Magyar Tudományos Akadémia a saját honlapján is megemlékezik róla.

Díjak a magyar TOTEM csoport tagjai részére

2019. január 7.
TA2018   TA2018

2018 során két fontos TOTEM díjat kapott a TOTEM-Magyarország csoport. A 2018-as TOTEM Publication Award (TOTEM Publikációs Kitüntetés) díjat Nemes Frigyes kapta, illetve a 2018-as TOTEM Achievement Award (a kimagasló eredmény díja) az egész magyar csoport, illetve annak vezetője, Csörgő Tamás kapta. A díjakat Simone Giani, a CERN LHC TOTEM kísérlet tudományos vezetője és Angelo Scribano, a TOTEM Collaboration Management Board elnöke ítélte oda.

Wigner Cafe fizikusokkal: Csörgő Tamás bemutatója

Csorgo_CsoPa

A Csodák Palotája és az MTA Wigner FK közös rendezvényén Csörgő Tamás is helyet kapott, hogy bemutassa a Részecskés Kártyakártyajátékot, valamint a tökéletes kvarkfolyadék fizikáját szemléltető Rubik kockát.

A tökéletes kvarkfolyadék apró cseppjei és új részecskék Budapesten

Zimányi Iskola 2017 Zimányi Iskola 2017

A Relativisztikus Nehézion-ütköztető (RHIC) PHENIX kísérletének kutatóinak legújabb eredményei december 10-én jelentek meg a Nature Physics folyóiratban, minden korábbinál erősebb kísérleti bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy miniatűr részecskék atommagokkal való ütközésekor létrehozhatóak a Világegyetemünket az ősrobbanás utáni pillanatokban kitöltő tökéletes kvarkfolyadék cseppei. A PHENIX legújabb cikkében atommagok három különféle lövedékkel (protonnal, két nukleonból álló deuteronnal, illetve három nukleonból álló hélium-3 maggal) való ütközését vizsgálták. A kutatók észlelték az ütközések nyomán megfigyelhető részecskék - a Kis Bumm robbanásai után szétrepülő repeszdarabok - áramlási mintázatait, és erős korrelációt láttak az ütközés kezdeti geometriájával. Ezt a legjobban azzal lehet magyarázni, hogy kvark-gluon plazma keletkezett ezekben a kis ütköző rendszerekben. A Nature Physics folyóiratban megjelent felfedezést Csanád Máté előadásában ismertette a 18. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolán, Budapesten, 2018 decemberében. A felfedezést négy magyar intézmény, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet kutatói jegyzik.

A 18. Zimányi Iskolán áttekintettük a nagyenergiás nehézionfizika és a kapcsolódó tudományterületek 2018 során magyar részvétellel elért legfontosabb és legújabb eredményeit. Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű felfedezés az, amelyre a CERN LHC TOTEM kísérletének adatai utalnak. A rugalmas proton-proton ütközéseket vizsgálva a TOTEM kutatói megállapították, hogy az eredmények kompatibilisek egy újfajta részecske, az úgynevezett Odderon közvetítésével lezajló kölcsönhatás jelenlétével Ezeket a TOTEM eredményeket Nemes Frigyes (CERN, Svájc és MTA Wigner FK) mutatta be, aki a mérési adatok elemzésének és több, az Odderon felfedezését jelentő TOTEM kézirat előkészítő bizottságnak a vezető kutatója. A TOTEM-ben résztvevő magyar csoport (MTA Wigner FK, Eszterházy Károly Egyetem és ELTE) vezetője, Csörgő Tamás (MTA Wigner FK) a TOTEM szerkesztőbizottságának (Editorial Board) tagja az adatokból levonható további következtetésekről beszélt. Eszerint az LHC rugalmas proton-proton ütközéseiből egy új, modell-független elemzés segítségével először vált láthatóvá nem csak az Odderon, hanem a protonok alkotórészeinek a szerkezete is: egy kisebb és egy nagyobb alszerkezet látszik a protonokon belül, melyeket valószínűleg a kvarkokkal és a dikvarkokkal lehet azonosítani.

IV. Femtoszkópia Nap Gyöngyösön: Újabb elit klubhoz csatlakozott az Eszterházy Károly Egyetem Femtoszkópia Tudásközpontja

2018 október 30-án, a Magyar Tudomány Hónapja előrehozott eseményeként rendeztük meg a 4. Femtoszkópia Napot, amelynek megnyitóján örömhírként jelenthettünk be, hogy újabb elit klubhoz csatlakozott az Eszterházy Károly Egyetem Femtoszkópiai Tudásközpontja: 2018 októberében tagjai sorába fogadta az Európai Részecske és Magfizikai Kutatóközpont, a CERN Nagy Hadronütköztető (LHC) gyorsítójánál működő CMS kísérlete.

Csörgő Tamás EPJ distinguished referee díja

EPJC Distinguished Referee

Az European Physical Journal (EPJ) Steering Committee (irányító testülete) évente kiválaszt kiemelkedő bírálókat ("distinguished referee"), akik az adott évben a legkiválóbbaknak bizonyultak ebben a tekintetben. 2017-ben Csörgő Tamás is "distinguished referee" lett, amihez ezúton is gratulálunk!

Sikerrel lezajlott a 2017-es, rekordlétszámú Zimányi Iskola

Zimányi Iskola 2017

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem kutatói szervezésében idén a 17. alkalommal rendeztük meg a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörőjéről, a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus akadémikusról elnevezett 2017-es Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát. Az idei találkozóra rekord nagy számú, 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatta. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeztek, és az öt nap alatt 77 előadást tartottak.

Nemes Frigyes TOTEM Performance Prize kitüntetése

Nemes Frigyes kiváló munkája elismeréseként elnyerte a 2017-es TOTEM Performance Prize kitüntetést!

Csanád Mátét tagjai közé választotta a Young Academy of Europe

A kutatócsoportunk egyik tagját, Csanád Mátét, 2017. novemberében tagjai közé választotta a Young Academy of Europe. A szervezetnek két fizikus tagja van Magyarországról, illetve összesen hat magyarországi kutató került eddig be az akadémiába.

Kincses Dániel Pro Scientia Aranyérem kitüntetése

Kincses Dánielt a fizika területén elért kimagasló tudományos diákköri eredményei, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán kifejtett példamutató tanulmányi előmenetele alapján az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesítette. A díjátadóra 2017. november 20-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a díjat Szendrő Péter, az OTDT elnöke, illetve Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át.
proscientia1 proscientia2
proscientia3 proscientia4

Novák Tamás "Aranykréta" díja

Novák Tamás, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető docense a 2016/17-es tanévben végzett oktatói munkásságáért, a hallgatók körében végzett reprezentatív felmérés értékelése alapján elnyerte a gyöngyösi Károly Róbert Campus Aranykréta-díját, melyet az Eszterházy Károly Egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán adott át.

Újabb TOTEM eredmény az European Journal of Physics C címlapján

EPJA címlap

Lökös Sándor "Highlighting young PHENIXians" kitüntetése

A PHENIX sikerének kritikus összetevője a fiatal munkatársak kemény és alapos munkája. Éppen ezért a PHENIX igyekszik megfelelően elismerni a munkájukat, a "Highlighting young PHENIXians" havi kitüntetéssel. A Lökös Sándorról szóló cikk elérhető itt: [html]

Diákjaink sikerei 2017 tavaszából

Novák Tamás "Az Eszterházy Károly Egyetemért" díja

2016. december 15-én, az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusán megrendezett központi karácsonyi ünnepségen a Gyöngyösi Károly Róbert Campusról több oktató, munkatárs, és hallgató kitüntetéseket vehetett át. Kutatócsoportunk tagja, Dr. Novák Tamás a Lyceum Alapítvány kuratóriumának elnökétől, Dr. Liptai Kálmántól vehette át "Az Eszterházy Károly Egyetemért" díj ezüst fokozatát. A hír elérhető az Eszterházy Károly Egyetem honlapján.

Kincses Dániel "Highlighting young PHENIXians" kitüntetése

A PHENIX sikerének kritikus összetevője a fiatal munkatársak kemény és alapos munkája. Éppen ezért a PHENIX igyekszik megfelelően elismerni a munkájukat, a "Highlighting young PHENIXians" havi kitüntetéssel. A Kincses Dánielről szóló cikk elérhető itt: [html]

A kvarkanyag kritikus pontját kerestük az MTA Wigner FK-ban és az ELTE-n

A 16. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet és az ELTE közös nemzetközi rendezvénye, mely évente áttekinti a szakterület legújabb tudományos eredményeit. Iskolánk névadója a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörője. Kiemelt vendégünk volt többek között Michael J. Tannenbaum (BNL, USA) és Roy A. Lacey (Stony Brook University, USA). Lacey professzor előadásában az erős kölcsönhatás (kvantumszíndinamika, QCD) fázistérképének kritikus pontjának kereséséről beszélt. A nem szakmabeliek számára is kiemelten érdekes előadásban arról számolt be, hogy a BNL STAR és PHENIX kísérleteinek adatait felhasználva, a véges méret skálázás módszerével immár kézzelfogható közelségben van a kritikus pont helyének és tulajdonságainak vizsgálata. Ez a nagyenergiás nehézion-fizika utóbbi évtizedének egyfajta szent grálja, így Lacey professzor ELTE-n megtartott előadását komoly diszkusszió követte.

TOTEM-es és PHENIX-es kutatók az ELTE kiválósági listáin

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendszeresen tájékoztja a közvéleményt az ELTE-n elért kiváló kutatási teljesítményekről. Az ELTE sokszínű kutatási profiljának és tudományos teljesítményének mérésére sokféle adat használható fel, ezek a tudományterületek és tudományos közösségek eltérő publikációs szokásai miatt más és más szempontból mutatják a teljesítményt, a hatást és a szakmai kiválóságot, és eltérő sorrendeket eredményezhetnek. Ezért az Egyetem többfajta szempontrendszer szerint készít ilyen kiválósági listát, átfogva az egyetemi kutatások lehető legszélesebb spektrumát.

Az első kiválósági listát 2014 áprilisában tette közzé az ELTE, a legtöbb független hivatkozással rendelkező főállású és professzor emeritus oktató-kutatók eredményeit kiemelve. 2014 őszén jelentek meg az Egyetem legtöbb szakkönyvet és monográfiát jegyző főállású oktató-kutatóinak, valamint professor emeritusainak eredményeit összegyűjtő rangsorok. 2015 tavaszán az ELTE legmagasabb Hirsch-indexszel rendelkező oktató-kutatóiról és professor emeritusairól készült kiválósági lista. A Magyar Tudományos Művek Tárába feltöltött adatok alapján az ELTE újabb kiválósági listát készített: a 2005 és 2015 közötti publikációkra érkezett hivatkozások számát összegezték.

Két elit klubhoz is csatlakozott a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola

A gyöngyösi KRF felvételt nyert a genfi CERN kutatóközpont Nagy Hadron Ütköztetőjének a TOTEM kísérletébe, és az amerikai Brookhaveni Nemzeti Laboratórium Relativisztikus Nehézion Ütköztetőjének a PHENIX kísérletébe is.
A CERN LHC TOTEM kísérlete 2014 decemberében fogadta be a Károly Róbert Főiskolát tagintézményei sorába, és a 2015-ös tudományos közleményeiben a KRF már teljes jogú résztvevőként jelenhetett meg. A TOTEM kísérlet egyik aktuális érdekes kutatási témája a kvarkok nélküli erősen kölcsönható állapotok, az úgynevezett gluon labdák keresése, melyet a CMS kísérlettel együttműködve vezet. Az ehhez szükséges adatok mérése 2015 október 12-18 között történt, és érdekességként megemlíthető, hogy a CERN-i mérés felügyeleti munkájába már a Károly Róbert Főiskola Mátrai úti főépületéből is bekapcsolódhattak kutatóink.

TOTEM eredmény az European Journal of Physics C címlapján

EPJA címlap

TOTEM eredmények a CERN Courierban

TOTEM finds evidence for non-exponential elastic pp scattering

Nemes Frigyes vezetésével készült cikket emelt ki az IOP és a New Journal of Physics

Az Institute of Physics (IOP) beválogatta a Nemes Frigyes vezetésével készült TOTEM cikkét a IOP Select Special collection cikkgyűjteményébe, amelybe 21 IOP folyóiratból válogatnak cikket, a kvantumgravitációtól a félvezetők technológiájáig, és 2014 során csak két részecskefizikai témájú cikk került be ide. Ugyanezt a cikket a New Journal of Physics is beválogatta a Highlights of 2014 gyűjteményébe. A részleteket lásd alább.

Interjú Csanád Mátéval

Az első mikromásodperc "második fele"

Higgs bozon kereső kártyajáték a CERN Open Day rendezvényen

openday1 openday2 openday3

A TOTEM a CERN Open Day @ Wigner rendezvényen

openday1 openday2 openday3 openday4
openday5 openday6 openday7 openday8
poster1   poster2   poster3  
poster4   poster5      

Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?

Megjelent a Fizikai Szemle 2013. júniusi száma, benne Csörgő Tamás "Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?" c. cikkével

Természet Világa - Mikrovilág

Megjelent a Természet Világa Mikrovilág c. különszáma, benne a TOTEM-ről szóló cikkel

OTKA - a hónap kutatója, 2013. január

Fizikusok a vadonban - Interjú Csörgő Tamással

Zimányi-díjas előadás, kvarkanyag és Higgs-bozonok Budapesten, a 2012. évi Zimányi Nehézion-fizikai Téli Iskolán

A kiadott sajtóanyag

Roy J. Glauber látogatása Magyarországon

Best of 2011!

A Europhysics Letters folyóirat összesítette a hasábjain 2011. folyamán megjelent eredményeket, és készített egy "Best of 2011" listát, amelyre felkerült az LHC TOTEM kísérletének mérését leíró cikk is. A legjobb publikációkat téma szerint válogatják, a TOTEM eredménye a négy legjobb részecskefizikai cikk közé került be. A kísérleti munka fő megállapítása, hogy a CERN LHC 7 TeV-es ütközési energiáján a protonok teljes ütközési felülete (hatáskeresztmetszete) lényegesen nagyobb, több mint kétszer akkora, mint a korábbi, kisebb energiával működő protonütköztetők (például az ISR) kísérleteiben mért hatáskeresztmetszet. Ezzel kapcsolatban az alábbi anyagok jelentek meg a sajtóban és különböző weboldalakon:

CERN beszámolók a TOTEM-ről

Amikor a proton nagyobbá válik - a CERN Bulletin beszámolója
A TOTEM a proton-proton rugalmas szórás új mélységeit tárja fel - a CERN Courier beszámolója

TOTEM az MTV-ben

Interjúk Csörgő Tamással: online nézhető a Delta és a Fogadóóra honlapján

Az OTKA történetek

Interjú az OTKA születésének történetéről, kialakulásáról

Nobel díjas fizikus látogatása a TOTEM-nél

Prof. Roy Glauber (Nobel-díj 2005.) látogatása a TOTEM-nél, illetve a TOTEM-Magyarország csoportnál, 2009. augusztus.
Prof. Glauber és a TOTEM-Hu csoport

CERN Courier címlap a TOTEM indulásáról

Cikk a TOTEM-ről a CERN Bulletinben
CERN Courier cover
Cikk a TOTEM-ről a CERN Courierban

S. Nagamiya, a PHENIX alapítójának látogatása és a 13. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola

Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?

Megjelent a Fizikai Szemle 2013. júniusi száma, benne Csörgő Tamás "Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?" c. cikkével

Természet Világa - Mikrovilág

Megjelent a Természet Világa Mikrovilág c. különszáma, benne a PHENIX-ről szóló cikkel

OTKA - a hónap kutatója, 2013. január

Fizikusok a vadonban - Interjú Csörgő Tamással

Zimányi-díjas előadás, kvarkanyag és Higgs-bozonok Budapesten, a 2012. évi Zimányi Nehézion-fizikai Téli Iskolán

A kiadott sajtóanyag

Roy J. Glauber látogatása Magyarországon

Delta és Fogadóóra (MTV) videók a PHENIX csoportról

Online nézhető a Delta és a Fogadóóra honlapján

Interjú az OTKA születésének történetéről

Olvasható az OTKA honlapján.

Magyar Természettudományos Önképzőköri Mozgalom indulása

2010 őszén tartott ismeretterjesztő előadások

Csörgő Tamás és diákjai innovációja: "Részecskék" kártyajáték

Magyarország az idézettségi ranglista élén - jelentős részben a PHENIX-nek köszönhetően

Újabb nagyközönségnek szóló hírek az őslevesről

CERNblog hírek

Létrehozzuk az Univerzum ősanyagát

A hír az origo.hu oldalán.

Magyar kutatók is részt vesznek az univerzum forró őslevesét újra létrehozó kísérletekben

A kvarkleves hőmérsékletének meghatározása

Az eredmények közérthető leíráse megtalálható a BNL honlapján.

PHENIX: 500+ hivatkozás az összefoglaló cikkre

A hír fent az MTA honlapján!

5 éves a PHENIX-Magyarország

Felkerült erről egy hír az MTA honlapjára is.

Csörgő Tamás a Szondában

Az anyag meghallgatható itt

National Geographic, 2005.

A hír olvasható a National Geographic honlapján.

Bill Zajc: Az első néhány mikroszekundum

A Scientific American cikkében Bill Zajc beszél a kutatásainkról.

MTA, 2005. eredménye a fizikában

A hír megtalálható MTA honlapján.

Ősfolyadék tudósít a világegyetem születéséről

A hír megjelent a Népszabadságban

Világkonferencia a kvarkanyagról Budapesten

A konferenciáról tudósít az MTA honlapja.